Продължете към съдържанието

21 март – ден на хората със синдром на Даун

21 март е световен ден на хората със синдром на Даун. Датата е избрана не случайно – 21-вият ден на третия месец символизира тройствеността на 21-вата хромозома в човешката ДНК, която е генетичната причина за синдрома на Даун. Празникът е официално признат от ООН от 2012 година.

21 март е повод да обърнем вниманието на обществото към основните проблеми на хората със синдром на Даун, които в България са хиляди – тези хора нямат възможност за качествено образование, съобразено с нуждите и възможностите им, достъпът до специализирани здравни услуги за тях е ограничен, отнето им е правото да се трудят и да получават достойно заплащане за труда си, нямат възможност да взимат решения за собствения си живот, а гласовете им не са чути в обществото. Това са основните послания на ООН всяка година на 21 март.

Това са и основните причини преди две години в бургаския квартал Ветрен да стартира един уникален за България проект – “ДаунТаун Академия”, в която деца и младежи със синдрома на Даун от Област Бургас се обучават на ключови трудови и социални умения, които да им помогнат за бъдещата им реализация и самостоятелен живот.

Зад проекта стоят нидерландски и български специалисти, които с много любов към децата, но и с добре обмислени и планирани дейности развиват индивидуалните таланти и умения на всяко дете, в сътрудничество с родителите. Проектът се осъществява в комплекса ДаунТаун във Ветрен, където децата и младежите не само учат, но и прилагат на практика уменията си в ресторанта, пекарната и хотела. Проектът се подкрепя от община Бургас, както и от много местни бизнеси, индивидуални дарители и неправителствени организации. Един добър пример за синергия между родители, социални работници, експерти, доброволци, местна администрация, гражданско общество и бизнес, който се надяваме да вдъхнови повече хора в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × 4 =