Продължете към съдържанието

В търсене на таланта, или повече за историята на „ДаунТаун“

Пламен Сивов, директор на фондация „ДаунТаун“, сподели в ефира на “Нашият ден“ важната мисия на организацията в подкрепа на деца и младежи със синдром на Даун. Сивов подчерта необходимостта от подкрепа за семействата на такива деца, особено в областта на образованието, като подчерта важността на адаптивно обучение, което да отговаря на техните нужди и таланти.

В разговора си, той обясни, че синдромът на Даун обхваща широк спектър от индивидуални възможности. Някои от тези хора са много умели в работата с компютри и мобилни устройства, докато други се проявяват в изкуството и ръчните умения. Той подчерта важността на индивидуалния подход към всяко дете, като изтъкна, че програмата на фондацията се фокусира именно върху развитието на техните умения и потенциал, а не върху тяхното увреждане.

В предаването Сивов сподели историята за създаването на „ДаунТаун Академия“, която е резултат от сътрудничеството с нидерландски специалисти и съдействието на местни доброволци.

Програмата не само обучава децата в основни трудови умения като готвене и пекарство, но и ги подготвя за работа в екип, поемане на отговорност и други социални умения.

“Децата се обучават на основни трудови умения буквално ги учим на всякакви неща – от това да мажат филия, да режат хляб, до неща, които са по-груби от рода на боядисване и забиване на пирони. Това са неща, които ни изглеждат много обикновени, но за тези деца се изисква определен подход и усилие, за да ги усвоят. Те са съчетани с много други, които са невидими, които са на повърхността – работа в екип, поемане на отговорност и други“, разказва той.

Изграждането на подобни инициативи като „ДаунТаун“ допринася за по-широката интеграция на хора със синдром на Даун в обществото, като им предоставя възможността да развият своите способности и да бъдат активни членове на общността.

Сивов завършва интервюто си с призив за подкрепа както от частни лица, така и от общината, за да продължи работата на фондацията и да помага на все повече деца да постигнат своя пълен потенциал.

Чуйте разговора в звуковия файл.

Разговор на Светла Тодорова за предаването „Нашият ден“ на БНР.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × four =